Alpaka - Intervjuu Anni Ilvesega

Kolm aastat tagasi Tallinna südames, Maakri Kvartalis avatud põhjamaist kvaliteeti pakkuv Ultima Thule Galerii on kujunenud mitmekülgse valikuga luksuskaubamajaks. Nüüd on aeg tutvustada loojaid meie brändide taga. Ultima Thule Galerii veebiajakirja esimene intervjuu põhjamaise luksuse loojatega tutvustab Alpaka brändi pikaaegset disainerit Anni Ilvest.

ANNI ILVES - Alpaka disainer

Elu unistuste trajektooril - töö ja looming Peruus, armastus Itaalias, süda ja juured Eestis

Loodusliku päritoluga väärikast villast pehmeid ja rikkaliku värvipaletiga salle, mütse, kampsikuid ja pleede teavad paljud, vähem on tuntud selle põhjamaist soojust pakkuva brändi loovpersoon. Anni Ilvese olemuses on palju sarnast brändiga, mille mudelitele disianer kuju annab - ka Anni mõjub persoonina pehmelt ja rahustavalt, samas on temas rahvusvahelisust ja rikkalikult loovust. Uurime intervjuus Anni Ilvesega, kuidas valmivad Alpaka kollektsioonid trajektooril Peruu - Itaalia - Eesti. 

Loodusliku päritoluga väärikast villast pehmeid ja rikkaliku värvipaletiga salle, mütse, kampsikuid ja pleede teavad paljud, vähem on tuntud selle põhjamaist soojust pakkuva brändi loovpersoon Anni Ilves. Anni olemuses on palju sarnast brändiga, mille mudelitele disainer kuju annab. Anni mõjub persoonina pehmelt ja rahustavalt, samas on temas rahvusvahelisust ja rikkalikult loovust. 

Anni, ka sinu moe- ja rõivadisaineriks saamine sai alguse Eesti Kunstiakadeemias, esindad aga mõneti teistsugust moedisaineri karjääri, ei esine moenädalatel ning lood üksnes superkantavaid mudeleid. Kuidas leidsid tee Alpaka brändi juurde?

Kõik teed viivad Rooma, seda sõna kõige otsesemas mõttes. Mõtted tiirlesid rõivaste ümber juba väikesest peale ja tavaliselt oli peas nii palju ideid, et ei jõudnud kõike kunagi ära teostada. Katsetatud sai siiski palju. Keskkoolist väljudes ütles kaine meel, et peaksin valima mõne kindlama eriala, mistõttu otsustasin jätta kire rõivaste ja moe vastu tagaplaanile. Pärast paari aastat õpinguid EKA-s kujunduskunsti erialal ei andnud hing siiski rahu ning suundusin vahetusaastale Rooma, kus sai valiksuunana õppida ka moodi. Järgnenud kursuse jooksul avanes juba võimalus saada stipendium õpinguteks Roomas asuvasse Accademia Costume & Moda moeakadeemiasse, millest haarasin pikemalt mõtlemata kinni.
Mõtetel, soovidel, unistustel on jõud – reisimine ning eri riikides elamine on olnud mu mõtetes juba alates kooliajast ja eks see unistus või tunne oli see, tänu millele haarasin kinni vastavatest võimalustest. Itaalia on muutunud nüüdseks juba teiseks koduriigiks ning seal on pool mu perest, nii n-ö suguluspere kui ka enda valitud pere ehk kallid sõbrad. Nii ongi juhtunud, et jagame koos lõunaitaallasest kaaslasega oma aega Eesti ja Itaalia vahel ning olenevalt aastast tuleb meil väisata pikemalt ka Peruud, kus asub Alpaka tootmin

Itaalia mõjutab moemaailma ilmselgelt, kas tunned, et sinu loomingus on see moemaa eriti oluline või vajad ikkagi põhjamaist keskkonda, et Alpaka kollektsioone luua?  

Armastan päikest, pikki aperitiive soojade ja rõõmsameelsete inimestega ning mõnusat kulgemist ja unelemist mererannal või ajaloolisi hooneid uudistades – see on midagi mis ühendab mind mu kaaslasega ning ilmestab meie aega Itaalias ning meie lemmiklinnaosa Limas, Barrancot. Tõelise eestlasena aga ei saa ma olla pikalt ilma metsata – see on ehk kõige värskem avastus iseenda juures. Tundes end tihti n-ö maailmakodanikuna olen ma olnud veidi ebakindelgi vastates küsimusele, mis on see, mis mind ühendab oma juurte ja kodumaaga ning olen jõudnud arusaamisele, et see on just ürgne mets ja tuule hääl puude latvades. Meri ja mets, puude- ja lainekohin, hommikused jalutuskäigud koeraga, kes tuletab meelde, et peab nautima kõigi meeltega kohalolu, käesolevat hetke ja vabadust on see, kust saan oma energia ja mis kõige tähtsam  – oma loomeenergia. Kuna tänapäevases maailmas tuleb olla väga mitmekülgne ja paljude eri asjadega ise hakkama saada, siis püüan end ümbritseda heade ning osavate inimestega, kes täiendavad minu nõrgemaid külgi. Mina pooldan pigem seda, et igaüks peaks tegema seda, milles ta on parim, sest muidu on oht kaotada nii iseend kui oma loomeenergia.

Alpaka lõngal on väga ilus langevus, mis tagab istuvuse kehal, kuid näiteks struktuurseid mustreid ja vorme on temast veidi raskem vormida, mis seab disainile omad piirid või õigemini paneb mõtlema veidi teises vormikeeles. Alpaka kiud on ka mõnevõrre kapriissem õhemate toodete kudumisel kui kašmiir või meriino, mistõttu tuli katsetada erinevate kudede ja töötlustega aastast aastasse, et jõuda õhemate toodeteni, mis oleksid pehmed, 100% naturaalsed, soojad ning laitmatult kaunid igas detailis – see teekond on aga väärt iga hetke, sest meie uued Royal alpaka kudumid on tõeliselt imelised.

Rõivakollektsiooni disainides meeldib mulle enim kontseptsiooni loomine, inspiratsiooni kogumine ja esialgsete kavandite visandamine. See aeg, kus käid silmad-kõrvad lahti ja mõte on kogu aeg aktiivne, et ammutada inspiratsiooni ja analüüsda, mis töötaks või mis mitte, mis on üleliigne või hädavajalik. See teekond, kuidas seda inspiratsiooni rõivasteks tõlgendada, on maagiline – usun, et need on ajad, mil tunnen end kõige rohkem elavamana ja kohal.

Ja veel – seoses alpaka villa soojapidavusega tuleb arvestada lõnga jämeduse ja koe valikul disainitava rõiva funktsiooniga. Kiu valikul ja kombineerimisel saame rõhutada tema erinevaid omadusi – näiteks segades siidiga ja valides õhema lõnga saame mõnusa kihi, mis vajadusel kaitseb sooja ja vajadusel külma eest ning vastupidi, valides paksema kiu, võime luua tiheda koega ka lausa tuulekindla rõiva. Kollektsiooni looduslikult mahedad toonid ja kvaliteetsed materjalid hoolitsevad selle eest, et kudumid oleksid hooajaülesed ja kantavad ka aastate pärast.

Minu jaoks on oluline luua tooteid mis minimaalselt kahjustavad meie keskkonda, mistõttu olen õnnelik, et jõudsin kudumiteni, sest need pakuvad võimaluse disainida jäägivabalt, aga katsetada samas erinevate vormide ja tekstuuridega – lõng on loomingu alguspunktis täiesti puhas leht.

Kui vaadata Alpaka kollektsioone, siis tundub, et vaid ühe materjaliga töö sinu loomingulisust ei piira. Mis sind selle imelise materjali juures võlub? 

Meie mudelite ja toodete tootmine on tõepoolest alpakavilla kodumaal Peruus. On väga oluline tunnetada materiali päritolu ja kohalike inimeste teadmisi selle materjali töötlemisel ja mudelite valmistamisel. Meie vill pärineb Peruu mägismaadel vabalt elutsevatelt alpakadelt. Alpakad elavad vabaduses 3000-5000 meetri kõrgusel mägistel aladel. Karm mägikliima ongi alpakavilla eriliste omaduste aluseks. Peruus kohapeal olemine on oluline, nii saame kindlad olla nii ola toodete vamimise kvaliteedis kui ka eetilisuses. Tunneme oma tootjaid ja nende tootmispõhimõtteid – nii valmivad meie nahktooted paratamatult karmides looduslikes tingimustes hukkunud loomade nahast, tootmise aluseks on alpakade loomulik eluviis. Minu jaoks mängib väga suurt rolli, et kasutatav alpakade karv on eetiline ja selle nimel ei hoita ei vangistuses ega hukata ühtki looma ehk siis on julmusest vaba. 

Alpakavilla kodumaaks on Peruu, ka teie mudelite valmistamine toimub Peruus, kui tihti tuleb kontinentide vahel sõita?

Meie mudelite ja toodete tootmine on tõepoolest alpakavilla kodumaal Peruus. On väga oluline tunnetada materiali päritolu ja kohalike inimeste teadmisi selle materjali töötlemisel ja mudelite valmistamisel. Meie vill pärineb Peruu mägismaadel vabalt elutsevatelt alpakadelt. Alpakad elavad vabaduses 3000-5000 meetri kõrgusel mägistel aladel. Karm kliima ongi alpakavilla eriliste omaduste aluseks. Peruus kohapeal olemine on oluline, nii saame kindlad olla nii oma toodete valmimise kvaliteedis kui ka eetilisuses. Tunneme oma tootjaid ja nende tootmispõhimõtteid – nii valmivad meie nahktooted paratamatult karmides looduslikes tingimustes hukkunud loomade nahast, tootmise aluseks on alpakade loomulik eluviis. Minu jaoks mängib väga suurt rolli see, et kasutatav alpakade karv on eetiline ja selle nimel ei hoita ei vangistuses ega hukata ühtki looma ehk siis on julmusest vaba. 

Seasonless Luxury – tõepoolest soojust on põhjamaises kliimas vaja nii suvel kui talvel. Lihtne, looduslik ja mänguline. Aeg ajalt on kollektsioonides segatud erakordselt pehme ja soe alpakavill mooruspuu siidi või Pima puuvillaga. Alpaka disainikeelt ilmestab traditsioonide ja moodsa elustiili sümbioos. 

Meie kollektsioon sisaldab mudeleid, mis on igapäevaelu jaoks funktsionaalsed ja on oma värvitoonidelt lihtne sobitada. Värvitoonid on inspireeritud unelmatest ning naturaalsest ilust. Kaasajal ähmastunud töö ja puhkuse piirid on süvendanud soovi mugavuse järele, sel aastal olemegi mugavusele rohkem rõhku pannud kui varem ning meie kollektsioon on täidetud imeliselt kergete ning siidpehmete võtmeesemetega. Mängulisust lisavad vabalt langevad siluetid. Iga riietusese on stiilne, väljapeetud ja mõnusalt soe. Armastan naturaalseid materjale ning alpaka on üks tõeline imekiud, mille kõiki omadusi üles loetledes tundub, nagu oleks tegu täpselt inimese vajaduste järgi aretatud materjaliga. See on väga suur motiveeriv lisaväärtus. Olen väga tänulik, et jõudsin Alpakasse, kuivõrd nii brändi väärtused ja ka alpaka materjal on suurepärane lõuend jätkusuutlikumaks tulevikuks, disainiks ning tootmiseks. Disaineri ning brändina on meil vastutus selle eest, mida me toodame ning oleme võtnud eesmärgiks luua ja valmistada mitte liiga suurtes kogustes, see tähendab vältida üle- ning masstootmist ja seetõttu mõtleme iga tehtud rõiva ja aksessuaari väga hoolikalt läbi. Meie eesmärk on kohelda austusega loodust, mis on meie suur inspiratsioon ja ka suurim varustaja.

Millest Te lähtute toodete disainimisel?

Mulle meeldib luua rõivaid, milles on originaalsus ja ajatus tasakaalus ning eelistan alati stiili mööduvatele trendidele. Minu loomingust võib leida rõivaid, mille väline vorm on üsna klassikaline või pigem tuttavlik, milles saab end mugavalt ja kindlalt tunda. Siiski kombineerin klassikalise vormiga omapäraseid lõikeid ja looklevaid jooni, mängin tekstuuride ja materjalidega.

Meie kliendid on inimesed, kes hindavad ajatut disaini ja ilmselt toetavad kiirmoe vähendamist luksuskaupade kasuks. Inimesed, kes jagavad meie väärtusi ja võivad end turvaliselt tunda teadmises, et nende nauding tuleneb eetilistest ja jätkusuutlikest allikatest. Usun, et ääretult tähtis komponent hooajaülesuses ja jätkusuutlikkuses on vähendada tarbimist, eelkõige aga kiirmoodi, ning  investeerida toodetesse, mis on tõesti mõeldud kestma.

Olen tänu kogemustele jõudmas tõelise tasase luksuse juurde (quiet luxury), st eriliste disainielementide näitamise soov on taandumas ning tõelise koha poodiumil saab imeline materjal ja kestev ilu. Minu jaoks vähem on tõesti rohkem – see ei ole pelgalt sõnakõlks, mis iseloomustab lõikeid, vaid olen leidnud selle imelise materjali tõelise kauniduse ja püüan disainiga tuua välja just selle ilu. Minu jaoks on tähtis, et tooted, mida loon, oleksid armastatud kandjate poolt aastaid ja et ei tekiks väsimust, mis võib tekkida ekstravagantsetest disainidest. Rõiva loomisel on minu jaoks esmajärguline, kuidas tunnevad meie kliendid end neis rõivastes, need peavad tooma enesekindlust ning muutma riietumise meeldivaks rituaaliks, mis aitab päevaks häälestuda ning loob mõnusa elurütmi. 

Maailmas, mis on täidetud lühiajaliste toodetega, mille eesmärk on rahuldada koheselt mööduvaid väikeseid kiusatusi, loob ALPAKA ilu, mis ei ole hooajaline, vaid ajatu, kordumatu ja kestev.