"In the West, you have watches.
Here, in Morrocco, we have the time."

                - Maroko vanasõna

Koht, kus Euroopa, Aafrika ja Lähis-Ida kohtuvad

Marrakesh on ilmselt Maroko üks kõige kaunim ja põnevam paik ning ükski reis Põhja-Aafrikasse ei oleks täiuslik ilma selle linna külastuseta. Üle 1000 aasta vanune Marrakesh on koduks õitsevale kaubandusele ja kaunile arhitektuurile. Araabiamaale omased elavad turud, mille ümber hõljub tuhandete maitseainete aroome, hüpnotiseerivad maotaltsutajad ja kõhutantsijad, kõrged minaretid ja ülikeerukas arhitektuur — Marrakesh on justkui värvide ja helide keeris keset Põhja-Aafrika kõrbe.

See on linn, kus kohtuvad minevik ja olevik ning Euroopa, Aafrika ja Lähis-Ida. Marrakeshi arhitektuur on unikaalne — seal on Andaluusia mõjutused Cordobast ja Sevillast kokku sulanud Sahara kõrbe mustrite ja Lääne-Aafrika traditsioonidega. Linna roosakad ja virsikutooni ehitised oma kaunistatud välisfassaadiga muudavad selle nn “Punase Linna” lausa eriliselt fotogeeniliseks.

 

 

Filmitähtede magnet — kaasaegsel Marrakeshil on justkui Midase puudutus!

Legendaarne Marrakesh, mis on nagu eksootiline värav Aafrikasse, oli kunagi nii tähtis linn, et see andis isegi Marokole nime. Marrakesh on jagatud turgude labürintidest koosnevaks vanalinnaks ehk mediinaks ja euroopalikuks uueks linnaks, mille varjulistelt tänavatelt võib leida tuntud luksusbrändide butiike, kaasaegseid kunstigaleriisid, põnevaid kohvikuid ja uhkeid restorane. Eksklusiivne palmisalu La Palmeraie on Maroko Beverly Hills — kodu paljudele luksusvilladele ja spaadele. Selle võluva linna tõeliseks südameks on aga UNESCO maailmapärandi nimistusse kuuluv keskväljak Djemaa El Fna.

Marrakeshist on saanud sünonüüm privaatsetele villadele ja luksuslikele hotellidele. Külalislahkus on marokolaste jaoks väga oluline - olgu siis ööbimiskohaks kas traditsiooniline dar (suur vana maja), riad (sisehooviga maja), luksuslik  kasbah (kindluselaadne ehitis) või uhke hotell.
Üks ikoonilisemaid ja kahtlemata kõige põnevama ajalooga luksushotelle Marrakeshis on La Mamounia. 
La Mamounia ajalugu ulatub tagasi 18. sajandisse, kui sultan Mohammed Ben Abdallah pakkus oma pojale pulmakingiks uhket 13 hektari suurust viljapuuaeda. Kaks sajandit hiljem otsustas Maroko raudteekompanii rajada kohale erakordse taimestikuga hotelli. La Mamounia on sündinud lääne mugavuse ja ida hiilguse vahelisest ühendusest. Alates 1950ndatest aastatest oli Marrakesh täies õitsengus, La Mamouniat külastasid nii Hollywoodi filmistaarid kui rokilegendid, see sai sünonüümiks luksusele ja privaatsusele. 2020. aastal peale mitmeid kuid kestnud renoveerimist avas La Mamounia uuesti oma uksed, olles säravam kui kunagi varem. See hotell on nagu muinasjutupalee - sümbioos imeilusatest mustritest, sürreaalsetest värvikombinatsioonidest, maailmakuulsate muusikute esinemistest ja äärmisest külalislahkusest - kõik see kokku tekitab unenäolise tunde.
Marrakeshis asub ka täiesti ikooniline hotell Royal Mansour, mis kuulub Maroko kuningale Mohammed VI-le ja on kujundatud vastavalt kuninglikele kõrgetele standarditele. Hotell valmis aastal 2010 pärast kolm aastat kestnud ehitustöid - märksõnadeks piiramatu eelarve ja 1500 käsitöölise panus. See on ühtlasi ka maailma üks diskreetsemaid hotelle, kus teenindajad (keda on 500, 53 riadi kohta!) liiguvad mööda tunneleid, et külastajad ei peaks neid nägema. Privaatsus on siin ülim - igal riadil on kolm korrust, kus külalised saavad lõõgastuda oma maja sisehoovides, tubades ja katuseterrassil, millel on privaatne bassein ja lamamistoolid.
Vaid 45-minutilise teekonna kaugusel elavast Marrakeshist asub aga maaliliste Atlase mägede süles Sir Richard Bransonile kuuluv hotell, mille ta avastas külastades Marokot eesmärgiga teha ümbermaailmareis kuumaõhupalliga. See 28-kohaline hotell asub oru tipus, kust avaneb vaade Toubkali mäele ja kohalikele traditsioonilistele berberi küladele. Siin on ka hotellikülalistel võimalik kogeda teistmoodi majutust luksuslikes berberitelkides.

Eksootilisi hotellikesi, mis justkui pärineksid 1001 öö muinasloost, jagub siin aga veel ja veel...

“Marrakesh tutvustas mind värvidele!” 

              - Yves Saint Laurent

Kui moeikoon Yves Saint Laurent 1964. aastal esimest korda Marrakeshi külastas, oli linna elavus just see, mis teda kõige enam võlus. See külastus muutis ka ta enda mõttemaailma — tema stiil, mis varasemalt oli olnud rangelt ühevärviline, asendus nüüd ennekuulmatult julgete värvidega. Seega ei tule ka üllatusena, et Jardin Majorelle, kus ta oma partneri Pierre Bergéga elas, oli värvitud ultramariinsiniseks. Selles aias kasvavad hiiglaslikud kaktused, palmid ja bambusesalud. Sealsamas asub ka Berberi muuseum, milles eksponeeritakse Saint Laurenti personaalset kohalikust elust ja olust inspireeritud ehete- ja moekollektsiooni, millest ta ka veel hiljem inspiratsiooni ammutas.

2017. aastal avatud Le Musée Yves Saint Laurent’is on väljapanekud disaineri kõige ikoonilisemate kollektsioonidega. Christophe Martini disainitud hoones näidatakse imeilusaid rõivaid draamaatilistes üleni mustades saalides, kus riided on justkui maalid seintel. Muuseumis asuv restoran Le Studio on ideaalne koht lõunatamiseks.

 

Marrakesh on linn kõigile.

Marrakesh, mida raamib tuhande aasta vanune palmiaed, kõrb ja lumiste tippudega Atlase mäestik, on võimeline üllatama kõiki inimesi ja seda igal ajal.  Ülistiilsed hotellid, suurepärane gastronoomia, värvide ja  lõhnade  maailm on ainult mõned nendest elementidest, mis teevad Marrakeshi unistuste sihtkohaks.