Kuuba on riik, kus aeg tundub olevat ühel hommikul lihtsalt seisma jäänud ja see annab kohale teatava nostalgilise võlu. Kohati pisut lagunenud fassaadidega imekaunis koloniaalarhitektuur, filmilikud klassikalised kabrioletid ja muusika, mis kõlab igal tänavanurgal või kostub mõnest avatud aknast.

Kuuba asub vaid 150 kilomeetri kaugusel Ameerika Ühendriikidest, kuid kohale jõudes tundub nagu oleks sattunud 1950ndate aastate filmi.

Havanna on koht, kuhu tõenäoliselt kõik Kuubat külastavad reisijad varem või hiljem jõuavad - patt oleks seal käimata jätta. See on linn, mis ei maga kunagi - hommikul ärgates on juba kuskilt tänavalt kuulda salsarütme ning õhtul magama minnes kõlab endiselt muusika ümbritsevatest lokaalidest. Havanna on võluv omanäolisel moel – ühelt poolt eelmises sajandis, kuid samas on näha püüdlusi modernse maailmapildi suunas.



Fassaadide rõõmsad värvid, sõbralikud inimesed, kuulsad kokteilid baarides, maaliline vanalinn – see on Havanna. Hea ülevaate ja enneolematu elamuse pakub sõit vanade ameerika autodega läbi linna. Vaikselt mööda koloniaalstiilis majadega ääristatud tänavaid salsamuusika saatel ringi sõites võib tõesti tekkida tunne, nagu oleks ajas tagasi rännanud.

Florida väina ääres asuv Kuuba pealinn on läbi elanud mitu identiteeti: Hispaania koloniaalasustus, mafioosode valitsemine 1930. aastatel, 1950. aastate glamuur, Kuuba revolutsioon ja viimati kultuurirenessanss. Havanna julge, provokatiivne lähenemine kunstile, köögile ja meelelahutusele, aga ka eklektiline segu Aafrika, Prantsuse, Hispaania ja Põhja-Ameerika mõjudest, annavad sellele eepilisele linnale erilise elujõulisuse.





Havanna staatus on legendaarne, olles samaväärne maailma suurimate linnadega. Kuigi osa hoonetest on lagunenud, on barokk-, neoklassitsistlik ja art deco stiilis ilu võidukalt tunda. Ikooniline Copa Room kabaree, mis võõrustas Ginger Rogersit ja Abbottit ja Castellot, on endiselt püsti. Kahekümnenda sajandi alguses ehitatud Gran Teatro de la Habana on praegu Kuuba rahvusballeti koduks. Habana Viejas on käimas ulatuslik taastamine oma endisesse hiilgusesse.





Havannast paaritunnise sõidu kaugusel asuv Viñales on Kuuba üks olulisemaid kaubanduspiirkondi - tubakakasvatuspiirkonna süda, kust pärinevad riigi tuntuimad ekspordiartiklid - Kuuba sigarid. Külastajatel on võimalik veeta imetore päev mööda kaunist orgu ratsutades ning peatudes mõnes kohalikus farmis. Huvitav on kuulda, kuidas tubakat kasvatatakse, kuivatatakse ja kuidas neist vormitakse maailmakuulsad sigarid. Viñalese org on kantud ka UNESCO maailmapärandi nimistusse - sealne lopsakas loodus ja imelised vaated on kindlasti väljasõitu väärt.







Kui on juba piisavalt linnamelu ja loodust nauditud, siis on aeg võtta suund randa. Kristallselge vesi, valge liiv ja palmid on mõned märksõnad Varadero, Kuuba tuntuima rannakuurorti, iseloomustamiseks. Selle lähedus Havannale teeb sihtkoha ka ideaalseks peatuspaigaks neile, kes soovivad ühe reisi jooksul veeta aega nii linnas kui rannas.



Cayo Coco ja Cayo Guillermo on saartekogumik, mis asub Kuuba põhjarannikul ja mida teenindab oma rahvusvaheline lennujaam.

Playa Ancon on tuntud kui üks Kuuba lõunaosa kaunimaid randu ja asub Trinidadi lähedal, mis on koloniaalajastu pärlina särav linn.





Kuuba on tuntud oma valgete liivarandade, maitsva rummi ja maailmakuulsate sigarite poolest, kuid tihtipeale üllatab külastajaid ka kõik muu, mida sellel eksootilisel saareriigil on reisijatele pakkuda. Alates uskumatutest matkaradadest ja looduskaitsealadest kuni põnevate ajalooliste paikade, moodsate kunstigaleriide, kabareede ja isikupärastatud tantsutundideni - Kuuba on palju rohkem, kui enamik külastajaid eeldab ja ootab.

Kuubal on väga eriline õhkkond, millest aru saamiseks tuleks seda kõike ise kogeda. Väike filmilik oaas, mis tasub avastamist ka seetõttu, et mingil hetkel liigub Kuuba kindlasti kaasaja suunas ja siis kaob selle riigi ajaloolistel põhjustel tekkinud lummus.