Põhjamaiselt pariislik kodu Tallinna südalinnas, teatri Maja residentsis

Sisearhtektuurse lahenduse autor on Katrin Kuldma. Eritellimusmööbel on valmistatud Ultima Thule Interjööride partnerite poolt Eestis. 

Jagame teiega Ajakiri Diivan kaanelugu, märts 2024
Katrin Kuldma jagab mõtteid noobli kodu projekteerimisest ja sisustamisest

Tekst: Diivani peatoimetaja Kersti Jaigma
Fotod: Terje Ugandi

Milline oli lähteülesanne ja mida omanikud soovisid?
Lähteülesanne oli luua mugav ja šikk kodu. Pere, kellele see kodu sai loodud otsis “päris oma linnakodu paika” juba aastaid. Teatri Maja Residents vaadetega Tammsaare pargile Tallinna vanalinnale ja Estonia ooperi- ja kontserdimajale oli just see õige. Nii oli selge eesmärk luua elukeskkond, millel on väärtus ja tähendus pikemas ajas, millel on omanike hing ja nägu. Kultuurilembesele perele on see korter heaks stardipaigaks teatrisse ja kontserdile ning kodu sisekujundus on valmis vastu võtma oma seintele pere järkjärgult sündivat kunstikogu. Pariislikkus on sellele kodule omane nii reaalse elustiili kui kujunduse poolest - mänguline, õhuline, kultuuri- ja kunstisõbralik. 

Kuidas arhitektuur/ruum teid kõnetas ja milliseid võimalusi või raame see seadis?

Ajalooline maja andis ette nii inspiratsiooni kui ka piirangud. Teatrimaja olemus inspireeris kasutama külluslikke laerosette ja karniise, seinte dekoore ja profiiliga põrandaliiste. Elutoa lühter oli paigas kohe päris alguses - valge “Inflore” meenutab ju Teatri Majale sobivalt balletiseelikut. Suures plaanis oli paigas ruumistilistika visioon kuid alustasime loomulikult ruumi plaanist. Küsimus kuidas suur ja külalislahke pere elu mahutada parimal viisil 150 ruutmeetrile, et kõigile jaguks nii privaatsust kui ka koos olemise ruumi, oli selle kodu loomise stardimomendil esikohal. Kõrged laed andsid ruumidele nii elegantsi kui ka funktsionaalsuse. Suurte panipaikadega harjunud pererahva südamerahuks kavandasime abiruumid ja mahukad kapid, mis ulatuvad uhkelt lagedeni. Ülimalt oluline oli, et need ei mõjuks massiivsete ja rasketena, nii kavandasin nad seintesse sulanduvatena.

Kuidas materjali- ja värvivalik paika sai? 
Minu jaoks oli kohe selge, et kogu seinte taustsüsteemide ainsaks värviks on valge. Valges värvis polnud kahtlust ka sisse ehitatud kõrgete kappide ning suure ja luksusliku köögi puhul. Pariislikult rikkalik dekoor, ruuminurgad ja sopid sulanduvad puhta valgena põhjamaiselt minimalistlikuks tervikuks ja loovad valguse abil erinevaid tonaalsuseid iseenesest. Monokroomselt lumivalged on ka korteri kolm uhket lühtrit ja eritellimusvalgustid. Valge kõrval on teine oluline toon naturaalselt kuldne tammepuit. Tamme kuldsed ja meekarva toonid valisime mugavatele diivanitele. Kulda lisasime ka köögi detailidesse. Kullakarva on köögi valamu ja segisti, suursuguse köögisaare kivipindadeks valisime Cosentino delikaatsete kuldsete joontega Et Calacatta Gold tugeva ja vastupidava tehiskivi.

Kuld köögis

Köök elutoa osana võib lubada endale pisut toretsevaid detaile, luksuslikult kuldse valamu, segisti ja seebidosaatori valisime Foster S.P.A. roostevabast terasest minimalistliku disainiga ja kõrge kvaliteediga seeriatest.

Foster S.P.A. köögitehnika esindaja Eestis on Ultima Thule Interjöörid

Ultima Thule Interjöörid on valinud Foster S.P.A. oma partneriks. Foster S.P.A. on Itaalia tippklassi roostevabast terasest köögitehnika tootja. Tehas Põhja-Itaalias valmistab näiteks ka kuulsa Arclinea roostevabad töötasapinnad. Kui soovite toodetega lähemalt tutvuda olete oodatud Ultima Thule Galeriis, või saatek hinnapäring.

Oma köökide tasapinnad loome samuti maailma tipptegijatega

Ühtaegu funktsionaalsust ja esteetikat pakkuv tasapind valmis Cosentino Et Calacatta Gold tehiskivist. Oleme välja töötanud Fosteriga koostöös unikaalsed köökide töötasapinna lahendused.

Olete oma köögi loomiseks oodatud konsultatsioonile Ultima Thule Interjööride salongis. Siin on olemas näidismaterjalid, -köök ja -tehnika. Teostame teie kodu südame detailsetest joonistest perfektse paigalduseni.

Mis olid kõige keerulisemad momendid ning milliseid lahendusi ja detaile te välja tooksite?
Näiteks oli väljakutseks peita seintesse kõik tugipostid ja muuta ruum loomulikult kulgevaks. Sisseehitatud kapid, kus osa viimistlustöid tuli teostada pärast mööbli paigaldamist on omaette keerukas protsess, mis tuleb lahendada koostöös ehitajaga. 

Mulle meeldib diivanitega üle dimensioneerida, diivan peab olema suur ja mugav, samas mõjuma kerge ja õhulisena. Nii nagu enamus selle kodu mööbel, valmisid eritellimusena ka täpselt sobivate mõõtudega diivanid. Elutoas on ebatavaliselt palju pikutamisruumi, lugemisnurga jaoks joonistasin seekord päris uue mudeli, teleri tsooni jaoks sai loodud suuremõõtmeline diivan eenduvate nurgamoodulitega. Tore on see, et võtsime mõne detaili kaasa ka omanike eelmisest kodust, valge kummut magamistoas tuli uude kodusse kaasa täpselt niisugusena nagu ta oli. Antiikse kanapee aga renoveerisime ja lasime katta valge kodumaise lambanahaga, tulemus sai ootamatult moekas. 

Millega kõige rohkem rahule jäite?
Ülimalt hästi on sisearhitektuursete projektide puhul kui õnnestub kliendiga lõpuni viia kogu visioon, kuni kardinate ja vaipadeni. Suurt rõõmu teeb, et see Teatri Maja korter sai loodud 98% Eestis loodud ja valmistatud toodete koosluses, mööbli tehnilised detailid ja kangad on Itaalia parimatelt. Ka kliendi soov oli eelistada kodumaist disaini ja päritolu. Kõik kasutatud sisustusbrändid koos tootmispartneritega olen aastate jooksul kokku sättinud tervikuks Ultima Thule Interjööride valikus. Täna jagub meil Ultima Thule Galeriis rikkalikult erinevaid tooteid, et luua põhjamaise kvaliteediga terviklikke kodusid.

Magamistuba

Magamistuppa said vanast kodust kaasa paar perele armsat detaili. Kodust kodusse rännanud kreemikasvalge kummut jäi just niisuguseks nagu ta oli, kanapee tegi läbi aga totaalse muutumise. Renoveerimistöökojas muutusid raskepärased tumedad toonid läbipaistvaks valgekd, triibulise tumepunase mööblitekstiili asendasime ootamatu valge lambanahaga. Tulemus kaunis ja ultramoodne!

VANNITUBA

Väike kodune spa on valguseküllane, kvaliteetsete ja läbimõeldud detailidega. Vannitoa puhul on ülimalt oluline, et keskkond oleks lihtsalt hooldatav ning sanitaartehnika paigutus käepärane.

Projekti teostus

Ultima Thule Interjöörid - köök, garderoobid ja TV kapp
AMANJEDA Casa - diivanid, eritellimusvoodi ja toolid
SEOS Valgustus / disainer Tõnis Vellama - lühtrid
SJÖHOLM Beds - master magamistoa voodi
ALPAKA, pleedid ja vaibad