EDASI.org intervjuu Katrin Kuldmaga / küsis Silvia Pärmann 

Pärast pikka pausi on kaupluste uksed taas avatud, kuid tavapäraseid moenädalaid, sisustusmesse ega muid üritusi ei ole kellelgi kalendrisse märgitud. Kas muutunud maailm tähendabki, et iga kauplus või galerii korraldab oma väiksema “moenädala” ise? 20. mail toimub Tallinnas Punaste Vaipade Päev, AMANJEDA by Katrin Kuldma on ka üks osalejaid, mis sel päeval toimub Amanjeda Moemajas ja Ultima Thule Galeriis?

Punaste Vaipade Päev on tõesti nagu omamoodi moe- ja disainipidu Tallinnas. Esitleme AMANJEDA by Katrin Kuldma, AMANJEDA Sport Couture ja Amanjeda Home uusimaid mudeleid ja kollektsioone, huvitavat jagub nii meestele, naistele kui ka kodule. Esitlused ei toimu aga mitte tavapärase ühe etendusena, vaid päeva jooksul stilistikatena. Kõike saab jälgida sotsiaalmeedia kanalites. Külastajatele on avatud uksed kogu päeva ja loomulikult tehakse tavapärasest paremaid hinnapakkumisi, seda nii Amanjeda kui teiste Ultima Thule Galerii brändide toodetele ja teenustele. Fookus Tallinna vanalinnas ja Maakri Kvartalis toimuval Punaste Vaipade Päeval on eelkõige kõrgel kvaliteedil, osalevad nii rahvusvahelised kui Eesti kvaliteediloojad. 

Peale möödunud  väga keerulist aastat on muidugi  palju teistmoodi, aga inimeste soov esteetikat nautida on ja jääb. Seda pole kogu ajaloo jooksul muutnud mitte ükski suurem ega väiksem katastroof, ei muuda ka koroona. Tore on lugeda rahvusvahelisi majandusanalüüse, prognoositakse väga häid aegu! Moenädalad taastuvad ja jäävad, lisandunud on palju digitaalseid võimalusi.  Ultima Thule Galerii on loonud oma partneritele ärikliendikeskkonna, milles rahvusvahelised partnerid saavad privaatse koodiga sisse logides meie uusimaid kollektsioone vaadata ja osta.


Kas see on maailmas laiem trend, et sarnases kvaliteediklassis tegutsevad erinevate valdkondade brändidkoonduvad ühte galeriisse? Kas teil on Ultima Thule Galerii loomisel olnud eeksujusid maailmas?

Ultima Thule Galerii sarnast kooslust ma otseselt ei tea. Eeskujuks võib pidada Milano Montenapoleone tänavat - sarnast kõrget kvaliteeti pakkuvad butiigid ja brändid on koondunud kindlale tänavale või piirkonda. Eestis niisugust piirkonda päris luua pole võimalik, küll aga õnnestus koonduda ühe katuse alla. Me kõik nii toetame kui ka täiendame teineteist. Aasta 2020 jääb meelde tänulikkusega üksteise vapruse eest.

 

             Kuidas see kooslus moest kunstini sündinud on?

Eks selline elustiilikeskus on unistuseks alati olnud, paljudel. Mis saaks olla toredam kui rõiva- ja juveelidisain, sisustusdisain ja sisearhitektuur, meeliülendav kunst ja erakordsed reisiteenused toimivad koos? Lihtsalt ühel hetkel hakkas unistusest reaalsus  kujunema. Peale julget tulemist Amanjeda butiigiga kallile äripinnale Tallinna südalinnas aastal 2014 hakkas tekkima tunnetus, et oleks tore kui ka kõrvalpoed oleksid atraktiivsed. Kahjuks oli Amanjeda butiigi kõrval asuv äripind pidevalt uut rentnikku ootamas ja vaheldusid erinevad "huvitavad" poekesed. Üks stabiilne sisutuspood ja väga hea veinipood Bestwine ei loonud siiski veel piisvat kooslust. 2016 ja 2017 aitasin luua ja rajada Tallinn Design House'i, see andis sisemise tervikpildi Eesti disainimaailmast. Tekkis selge arusaam, et Eestis on piisav hulk kõrge kvaliteediga brände, kes vajavad suuremat ja terviklikumat esitamist kui seda senised disainipoed võimaldasid. PÖFF'i lõpugaala õhtusöögil kohtusime Alpaka brändi omanikega Peeter Pappeli ja Are Kudeviitaga. Tekkis kohe hea klapp ja koostöö. Karin Kersa oma erakordsete juveelidega põimus ka sujuvalt ja loomulikult Amanjeda klientide tellimustesse. AgentB reisfirmaga tegime koostööd juba aastat 2014. Täna siin Maakri Kvartalis Ultima Thule Galeriis pole enam oluline, mis kõrval toimub, meie kooslus toetab teineteist ja nii oleme tugevamad. Loomulikult on ülitore ka see, et kogu Maakri Kvartal on täna kujunenud kvaliteetsete sisustus- ja moedisaini ning iluteenuste keskuseks.

 

Ultima Thule Galerii valikus on ka reisiteenused. Mida selles vallas pakute ja milline üldse on reisimise lähitulevik?

Ultima Thule Galerii partneriteks on  jah, ka väga personaalselt korraldatud reisiteenuseid loovad ettevõtted - Agent B ja Baltic Luxury. Nad on erilised, kuna oskavad ja soovivad süveneda kliendi soovidesse. Muidugi on niisugused teenused kallimad tavapärastest paketireisidest aga selle võrra on reisisihtkohad unikaalsed ja autentsed. Meie partnerid teevad ka Eestisse ja Baltimaadesse väga hea korraldusega elamusreise. Olen tänu neile ka ise  Eestit ja siin puhkamist hakanud hoopis uut moodi nägema.

Ma ei julge ennustada reisimise tulevikku, eks ta taastub, aga nii nagu moes sulgetakse järjest odavkette võiks ka reisimises väheneda sisutuste odavpakettidega reisimine, kus inimesed majutatakse suurtesse ülisarnastesse hotellidesse ning nad ei koge erinevate riikide kultuuri ja omapära. Reisimine võiks olla kvaliteetsem ja suurema süvenemisega sihtkoha unikaalsusse.

 

Väike ring inimesi on juba ammu teadnud, et tegelete ka sisekujundusprojektidega ning Ultima Thule Galerii valikust leiab ka sisutusbrände. Kuidas on pandeemia-aasta, mis pani inimesed oma kodudele rohkem mõtlema, paljudel juhtudel isegi uut kodu ostma ja sisustama, mõjutanud moe ja sisustuse tasakaalu Ulthima Thule Galeriis?

Ultima Thule Galerii võimaldab mitmetel Eesti sisustusbrändidel end siin väga hästi eksponeerida, Amanjeda Home diivanid saimegi ju alles siin esmakordselt välja panna koos Loro Piana Interiorsi erakordse kvaliteediga kangastega. Ehk siis jah, sisustuspool tuleb moele jõudsalt järele. Minu lähenemine on sisustuses sarnane moele. Oluline on kliendi soovide kuulamine ja mõistmine, siis täpne hinnaklakulatsioon ja projekt on valmis vaid sel hetkel kui klient on rõõmus ja rahul. Pandeemia-aasta on andnud võimaluse sisustusmudelitele suuremat rõhku panna, nii diivanite kui ka teiste sisustustoodete lahendusi luua ja täiuslikuks lihvida. Nii on valminud näiteks köökide ja garderoobide, rõivastangede ja söögilaudade mudelid ning kollektsioonid. Kõik on siin Ultima Thule Galeriis olemas ja eksponeeritud.

 

Millised on need sisustusbrändid, mis on galerii valikus? Kas see valik on kasvamas - inimeste vajadus sisustada oma uued kodud on ilmselt veel pikka aega kõrgem kui kunagi varem?

Lisaks Amanjeda Home diivantele on siin olemas kogu kodu sisustamiseks vajalik. Ultima Thule Galerii on näiteks ka ainus koht, kus Eesti legendaarse diivanibrändi Mang mudelid väljas on. Tõnis Vellama, Seos Valgustus ja Kalk Light ülikvaliteetsed valguslahendused on kogu oma valikus nähtavad, Eesti oma valgustid ja valgustusarhitektide projektid jõuavad kõrgkvaliteetsete valguslahendustena siit sisustusprojektidesse. Liisu Arro keraamika on publiku ees kogu ulatuses - seeriaserviisidest käsitöömudeliteni. Archipolarise köögid ja garderoobid võistlevad maailma tipptegijatega. Archipolaris kasutabl näiteks maailmaklassi tehnilisi lahendusi FOSTERSPAlt, valamute ja köögitehnika tootja, kelle mudelid on ka Itaalia kuulsa Arclinea köökides. Eesti parimate tehniliste tootmisvõimalustega kivitasapindade tootja Diastone on samuti meie partner köökide valmistamisel. Sügisest on meiega liitumas tekstiilikunsnik Monika Järg.  Loomulikult on galeriis väljas kogu Alpaka sisustuspleedide, patjade ja vaipade valik. Ultima Thiule Galeriiga saavad liituda üksikud, need kes on tegutsenud pikalt, kelle on tugev oma lugu ning kes on valmisise ka koostöösse panustama. Koostööd teeme aga laiemalt, et pakkuda klientidele täislikke terviklahendusi.


Ka oma koju kunsti ostmise vastu on huvi tõusnud - kui muuseumid ja galeriid on kinni, saab lemmikkunstniku tööd nautida vähemalt kodus. Millised on teie edasised plaanid kunsti tutvustamise ja näitamise osas? Kelle töid galeriis näeb?

Eksponeerime väheseid, aga just neid kunstnikke, kelle töödes näeme seda sügavamat miskit. Nii on üks olulisemaid kunstnikke siin Laurentsius, kelle unikaalne ja kordumatu looming on ka näitusena olemas. Peatselt eksponeerime Kaupo Kikkase Anseli fotoseeria. Kindlasti hakkavad aset leidma kunstnike nn. jutuüritused ehk Artist Talks. Teeme koostööd NOAR.eu kunstiportaaliga. Ma arvan, et kunsti ostmisel on ülitähtis tunnetus ja taju, miks just üks või teine teos. Minu arvates ei tohi kunsti osta sellepärast, et kriitikud kiidavad või et kunstnik on kuulus. Need võivad olla head lisaargumendid aga otsus kunstiteose ostu kasuks peaks olema sarnane äratundmine nagu armastatu või sõbra puhul.


Viimasel moevaldkonna jaoks keerulisel ajal on käivitunud Amanjeda Meistrite Kool. Kas huvi selles valdkonnas enda oskusi täiustada või teha karjääripööre moemaailma suunas on inimestes alles? 

Loomulikult, mood ja rõivatööstus ei kao ju maailmast kusagile. Selge on see, et ka selle vana ja väärika ala õpetamine nõuab nii traditsioonide hoidmist kui ka uudset lähenemist. Amanjeda Meistrite Kooli erakordselt kiire käivitumine on muidugi tore üllatus mulle endalegi. Aga tõesti, meie keskkond on inspireeriv ja need väärt oskused, mida siin jagame, on ju kogu eluks. Meie kool õpetab moedisaini alustalasid konstrueerimist ja modelleerimist ning õmblustehnoloogiat kindlasti kaasaegsemal viisil kui traditsioonilised koolid.  Eesmärk on koolitada inimesi, kes suudavad tegeleda kõrgel tasemel tootearendusega. Kui tootmine ka Eestist kaugemale liigub, siis mudelite loomine ja brändiarendus on siinse piirkonna pärisosa. Sügisel plaanime lisaks baaskursustele näiteks tikandiprogrammeerimist ja materjaliõpetust. Punaste Vaipade Päeval tutvustan hea meelega ka kooli tegevusi, avatud on uksed stuudioruumidesse. Nii et tere tulemast!